Випускниця тренінгової програми проєкту “Економічні можливості для жінок Східної України” започаткувала бізнес із продажу домашніх страв з екологічно чистих продуктів



















Ксенія Подкоритова, випускниця тренінгової програми проєкту “Економічні можливості для жінок Східної України”

м. Старобільськ, Луганська область

 

Назва: “ЕКО Їжа”

Послуги: Домашні страви з екологічно чистих продуктів за унікальною рецептурою та   доставкою додому

 

Завдяки проєкту Українського Жіночого Фонду Ксенія розпочала власну справу із виготовлення домашніх гарячих страв та випічки з екологічно чистих продуктів, адже їжа має бути не лише смачною, а й корисною.

 

Усе почалося з того, що Ксенія втратила роботу, у неї з'явилось більше вільного часу, а також роздумів про власний бізнес. До того ж фінансове становище сім'ї залишало бажати кращого. Готувати вона любила завжди, працювала у різний час і кухарем, і технологом в закладах харчування. Ідея виникла раптово — чому б не перетворити улюблену справу приготування корисних страв для родини на регулярну діяльність, яка б приносила не лише задоволення, а й дохід. Адже страви із якісних продуктів та приготовлені за авторською рецептурою прийдуться до смаку кожному. Саме тому, коли Ксенія дізналась про можливість взяти участь у тренінгах із розвитку бізнес-навичок, що проходили на базі Центру підтримки жіночого бізнесу у місті Сєвєродонецьк, то не вагаючись відправила заявку та в невдовзі отримала запрошення стати учасницею програми.

 

“Емоційний стан під час проєкту і після нього я не можу описати словами. Це був поштовх вперед! Завдяки отриманим знанням мені вдалося вибудувати чітку концепцію мого бізнесу, продумати та розширити асортимент і, найголовніше, вивести бізнес на новий рівень та досягти збільшення доходу”, — розповідає Ксенія.

 

Ідея її бізнесу полягає у приготуванні страв за унікальною домашньою технологією з екологічно безпечних органічних продуктів — свіжі, високої якості страви без хімічних домішок та консервантів. Ксенія підходить творчо до кожного замовлення, орієнтується на індивідуальні побажання замовника та самостійно складає рецептуру. Пропонує асортимент як випічки, так і різноманітних гарячих страв — від вареників та пельменів до пиріжків, млинців та круасанів. Отримала сертифікат від санепідемстанції про якість продукції. За словами учасниці, якість та екологічність страв для неї на першому місці. Саме тому вона працює лише з надійними та перевіреними постачальниками. Хоча зізнається, що знайти постачальників, які працюють з екологічно чистими продуктами, було не так легко. Для постійних клієнтів пропонує послугу безкоштовної доставки. Такий підхід виправдав себе особливо під час карантину, коли заклади громадського харчування були зачинені. Шукати нові підходи, міняти кут зору, експериментувати при втіленні бізнес-ідеї та розглядати труднощі як виклики — це те, чому Ксенія навчилася на тренінговій програмі. Щоб краще просувати свій бізнес в онлайн-просторі, почала створювати власний сайт, де можна детальніше ознайомитись із її продукцією та залишити замовлення.

 

Поглибити свої знання та доопрацювати свою бізнес-ідею учасниця отримала шанс у менторській програмі. Її менторка Анастіся Красюк підкреслює високі результати своєї підопічної:“Без сумнівів — менторська програма ще більше надихнула Ксенію рухатись у напрямку власних цілей. На цьому етапі було виявлено і закладено в розрахунки декілька додаткових ніш у її бізнесі, карантин став каталізатором зростання її дільності. Окрім того, Ксенія пропонує домашні страви високої якості за помірними цінами, що дозволяє достатньо легко утримувати вже набутих клієнтів та активно залучати нових, навіть не витрачаючи багато коштів на рекламу”.

 

Сама ж Ксенія розцінює свою участь у менторській програмі як дуже позитивний та унікальний досвід, завдяки якому вона почуває себе набагато впевненішою у питаннях введення бізнесу. Вона знайшла приміщення, де незабаром розташується її професійна кухня, активно шукає додаткове фінансування для закупівлі спеціальної техніки для розширення асортименту страв та підвищення виробничої потужності.

 

“Участь у менторській програмі вплинула на мою справу лише позитивно. Я отримала дуже багато корисної інформації по веденню бізнесу, здобула навички у написання бізнес-плану та розрахункової частини до нього, завдяки цьому подала заявку на грант від ПРООН. І хоча мій бізнес-проєкт не було підтримано, пройшовши цей шлях разом з тренерами я навчилася не опускати руки. Моєї впевненості значно побільшало. Проєкт суттєво змінив моє життя і тільки в найкращу сторону”, — підсумовує учасниця.